Ontaard land

De strijd van een Groninger tegen de gasregenten

Verschijnt in maart 2022 bij Atlas Contact

Ontaard land

De vechtlust van een Groninger tegen de lange adem van de aardbevingsbureaucratie

De plek waar je woont wordt onveilig verklaard, maar als bewoner mag je niets doen. Met Henk Tienkamp in Woltersum overkwam dat tienduizenden Groningers. Hoewel de overheid de aardgaswinst in haar zak heeft gestoken, lost ze de problemen van bewoners niet op. Integendeel: vanaf haar pluche zetel ontneemt ze Groningers de ruimte om hun eigen leven vorm te geven. Henk Tienkamp pakt de strijdbijl op maar de zuigkracht van het moeras dat bureaucraten en bestuurders baarden, trekt hem omlaag.

Niet alleen de aardgaswinning scheurt zijn muren, ook eeuwenlange onverantwoord gebruik van de bodem eist zijn tol. Menselijke exploitatiedrift leidt ertoe dat het land steeds meer inklinkt en het water hoger tegen de dijken klotst. Eén aardbeving kan het beslissende zetje betekenen voor zijn huis – of voor de regio. 

In Ontaard land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het gepruts in Groningen. En hoe het korte-termijndenken van bestuurders ons bestaan ondergraaft. Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst. 

Bronnen Ontaard land