Schaduwkust

Vier generaties boeren hertekenen de rand van de Waddenzee

2018 Atlas Contact

Door de ogen van vier generaties Sijpkens zien we hoe deze boeren de Waddenzee terugdringen en het kustlandschap naar

hun hand zetten. De Westpolder, in 1875 aangelegd, staat model voor de inpolderingen langs de Groningse Waddenzee waarover hardnekkige strijd is geleverd met de elementen en de overheden.

Jonge zonen, soms amper volwassen, pakken de draad op waar hun vaders los moesten laten. Waar overgrootvader, de herenboer Sijpko Sijpkens, was omgeven door een ruime kring aan personeel en dieren, is het  rondom de vierde generatie Sijpkens op dezelfde boerderij aan het begin van de eenentwintigste eeuw doodstil. Aan het werk op het land komt bijna geen mensenhand meer te pas. Inmiddels is de interactie met de zee gestaakt en blijven de dorpen verweesd achter. Schaduwkust is een indrukwekkend verhaal over de complexiteit van het boerenland en -bedrijf en laat pijnlijk duidelijk zien dat het tijd is voor verandering.

Schaduwkust is genomineerd voor het beste Groninger boek 2019.

Recensies:

Op literair blog Tzum verscheen op 22 oktober 2018 de volgende recensie van Agmar van Rijn: Meeslepende geschiedenis van de Groninger waddenkust.

Trouw 10 maart 2018: ‘Journaliste, econome en landschapshistorica Noordhoff weet waar ze over schrijft.’

2-2-2018 Koost Dijksterhuis in Trouw ‘Ik las het boek in één ruk uit

15-12-2017 Noorderkrant: Schaduwkust is een indrukwekkend verhaal over de complexiteit van het boerenland en -bedrijf en laat pijnlijk duidelijk zien dat het tijd is voor verandering.

Voorpublicaties:

Atlascontact publiceert het begin

Dagblad van het Noorden, 16 december 2017

Noorderbreedte december 2017