Oud water in de nieuwe tijd

Schoon grondwater is van levensbelang

Watercrisis? Pak em aan! Zet de natuurlijke watermachine weer aan. Wetenschappers delen hun ervaring in de Drentsche Aa en laten zien hoe duurzaam waterbeheer er uit ziet. Niet terug naar ‘ooit’, maar vanuit het huidige landschap vooruit naar de nieuwe tijd. 

Met vijf wetenschappers schreef ik een boek over het belang van grondwater. Piet Schipper, Henk Everts, Jan Bakker, Niels Grootjans en Ab Grootjans bundelen bijna een halve eeuw ecohydrologisch onderzoek en schetsen met die kennis een houdbare toekomst voor de noordelijke beekdalen. Als landschapshistoricus mocht ik daar ook mijn bijdrage aan de inhoud leveren. Wij zien mogelijkheden voor een nieuwe aanpak in Noord-Nederland met een belangrijke rol voor het schone water uit de diepe bodem. We kunnen dat grondwater benutten om te drinken als we de oude mechanismen weer herstellen: grondwater aanvullen en de natuur ruimte geven om te herstellen.

Dit boek zet de belangrijkste kennis over ons watersysteem op een rij, plot dat op de noordelijke beekdalen, brengt in kaart waar het vastloopt en hoe het beter kan. ‘Oud water in de nieuwe tijd’ werkt toe naar een landschap met een duurzame waterbalans.