Ontaard land

De strijd van een Groninger tegen de gasregenten

Ontaard land

De vechtlust van een Groninger tegen de lange adem van de aardbevingsbureaucratie

De plek waar je woont wordt onveilig verklaard, maar als bewoner mag je niets doen. Met Henk Tienkamp in Woltersum overkwam dat tienduizenden Groningers. Hoewel de overheid de aardgaswinst in haar zak heeft gestoken, lost ze de problemen van bewoners niet op. Integendeel: vanaf haar pluche zetel ontneemt ze Groningers de ruimte om hun eigen leven vorm te geven. Henk Tienkamp pakt de strijdbijl op maar de zuigkracht van het moeras dat bureaucraten en bestuurders baarden, trekt hem omlaag.

Niet alleen de aardgaswinning scheurt zijn muren, ook eeuwenlange onverantwoord gebruik van de bodem eist zijn tol. Menselijke exploitatiedrift leidt ertoe dat het land steeds meer inklinkt en het water hoger tegen de dijken klotst. Eén aardbeving kan het beslissende zetje betekenen voor zijn huis – of voor de regio. 

In Ontaard land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het gepruts in Groningen. En hoe het korte-termijndenken van bestuurders ons bestaan ondergraaft. Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst. 

Ineke Noordhoff is journalist. 

Ze was hoofdredacteur van tijdschrift Noorderbreedte (tot 2021). 

Naast journalistieke artikelen over landschap en economie schrijft ze boeken. Atlas/Contact is de uitgever van Schaduwkust, Natuurmakers, Op het land en Zee rondom. Op deze pagina vindt u alle boeken op een rij.

CV

Contact

Agenda:

23 februari 2022, Nut Vredewold Leek

9 januari 2020 Schouwerzijl

29 oktober 2019 Noordbroek ; historische vereniging Menterwolde en Nut

9 oktober 2019 Thesinge

14 november 2018 Stad en Lande  – Groninger Archieven 20.00

14 april 2018 Boekhandel Boomker Haren 12.00

8 maart 2018 Netwerk provincie Groningen

15 maart 2018 Vrienden van Verhildersum

7 februari 2018 Lezing Rotary Dokkum

8 februari 2018 Lezing Plattelandsvrouwen Winschoten

27 januari 2018 Lancering van Schaduwkust

Voorjaar 2022 verschijnt mijn nieuwe boek. Het thema is hoe we ons landschap exploiteren en de bewoners met de overlast daarvan laten zitten. Ja, inderdaad, er komen aardbevingen in voor. En vooral de ongelofelijk treurige manier waarop we de Groningers met de brokken achterlaten.